Kevään lumous 27.5.2017

La 27.5.2017 klo 19
Musiikkitalo, konserttisali

Olari Elts, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano

Karita Mattila singahti kansainväliseen kuuluisuuteen voitettuaan Cardiffin laulukilpailut vuonna 1983, jolloin perustettiin myös Avanti!. Nousukauden musiikki-ilmiöiden tiet ovat risteytyneet myöhemminkin. Toukokuussa Mattila ja Olari Eltsin johtama Avanti yhdistävät voimansa Helsingin Musiikkitalolla Pro Musica Säätiön tukemassa konsertissa, jossa kuullaan kantaesityksenä säätiön tilaama Lauri Kilpiön uusi teos orkesterille.

“Tulevan orkesterikappaleeni äänihahmot ovat lähinnä sointeja ja tekstuureita, jotka rakentuvat ajoittain säveltasottomista hälyäänistä. Teokseni ei kuitenkaan ole äänitaidetta, vaan motiivista musiikkia. Se tarkoittaa, että kappale perustuu rajatulle joukolle tunnistettavia ja vahvaprofiilisia musiikillisia hahmoja, jotka sävellyksen kuluessa toistuvat, kehittyvät, muuntuvat sekä asettuvat toisiaan vasten erilaisin tavoin. Haluan musiikkini olevan myös pitkälinjaista, intensiivistä sekä tietyissä avainkohdissa vahvasti kulminoituvaa. Nämä kaikkihan ovat musiikissa oikeastaan sinfonisia kvaliteetteja. Ehkä voisi siis sanoa, että pyrin tekemään luonteeltaan sinfonista musiikkia, jossa ei ole melodisia teemoja.

Onko orkesteriteokseni sitten sinfonia? En tiedä vielä, ehkä ei, katsotaan nyt. Mutta onko tällä kysymyksellä oikeastaan väliä?”  -Lauri Kilpiö

Konsertin avaa John Cagen säveltämä 4’33”, jota pidetään klassisena esimerkkinä epämusiikista tai käsitteellisestä musiikista. Kantaesitysteoksen jälkeen konsertti jatkuu valovoimaisen sopraanon Karita Mattilan esittämillä lauluilla, joissa soivat rakkauden monet sävyt: kaipuu, petollisuus, romantiikka ja onni. Ranskalaisen Henri Duparcin lauluista erottuu hienostunut kaiho ja aistillisuus. Sibelius ja Runeberg hehkuttavat nuorta rakkautta laulussa Flickan kom ifrån sin älsklings möte, jossa tyttö tulee petetyksi. Rydberg-laulussa På verandan vid havet jännittynyt hiljaisuus ilmaisee ikuisuudenkaipuuta, mutta Runeberg-laulussa Våren flyktar hastigt pelkkä kevään muisto kannustaa rakastamaan.

Parisuhdeonni kuultaa myös konsertin päättävästä Robert Schumannin neliosaisesta ”Kevät”-sinfoniasta, jossa vasta-avioitunut säveltäjä löytää vuodenajasta romanttisia enteitä.


OHJELMA:

John Cage: 4’33”

Lauri Kilpiö: uusi teos

Henri Duparc:
L’invitation au voyage (Charles Baudelaire)
Chanson triste (Jean Lahore)
Phidylé (Leconte de Lisle)

Jean Sibelius:
På verandan vid havet op. 38/2 (Viktor Rydberg)
Flickan kom från sin älsklings mote op. 37/5 (Johan Ludvig Runeberg)
Våren flyktar hastigt op. 13/4 (Johan Ludvig Runeberg)

Robert Schumann: Sinfonia nro 1 B-duuri op. 38, “Kevät”
Andante un poco maestoso – Allegro molto vivace
Larghetto
Scherzo (Molto vivace)
Allegro animato e grazioso

Konsertti toteutetaan Pro Musica Säätiön tuella.

Liput toimituskuluineen 59,00 – 22,50 € www.ticketmaster.fi tai 55 – 20 € Musiikkitalon lipunmyynnistä.